Följ

E-post (SMTP/POP)

I den här sektionen har vi samlat information som är relaterat till att skicka och ta emot e-post. Här hittar du information och steg-för-steg instruktioner för att använda några av de vanligaste e-postprogrammen.

Rekommendationer

Saker att tänka på i samband med att du skickar och tar emot e-post. Läs mer

Vanliga frågor och svar

Fortfarande problem? Vi har samlat ihop några av de vanligaste frågorna vi får beträffande e-post.

Guide till Outlook 2010

Vi har satt samman en enkel guide till e-postprogrammet Outlook 2010.

E-post i Iphone

Se hur du enklast lägger till ditt POP-konto i Iphone

Var denna artikel till hjälp?
0 av 0 tyckte detta var till hjälp
Har du fler frågor? Skicka en förfrågan

3 Kommentarer

• 0
    Avatar
    Bluerange

POP3 i iPhone

Här presenterar vi en enkel guide till hur du lägger upp ditt POP3-konto från Bluerange i din iPhone.

Börja med att klicka på "Inställningar" på hemskärmen.

Scrolla ner en bit och klicka på "E-post, kontakter, kalendrar".

Välj alternativet "Lägg till konto...".

Längst ner i listan finns ett val som heter "Annat", klicka där.

Välj sedan "Lägg till e-postkonto".

Fyll i namn, följt av de uppgifter ni mottagit från Bluerange.

Klicka sedan på "Nästa", telefonen försöker då slå upp ditt konto mot vår server.

I detta steg ska uppgifterna för inkommande e-post fyllas i. Dessa uppgifter står i samma e-brev som användaruppgifterna ni erhålligt av Bluerange. Det är viktigt att ni här väljer POP istället för IMAP.

När ni fyllt i uppgifterna enligt bilderna ovan klickar ni på "Nästa" och telefonen börjar att verifiera uppgifterna mot Blueranges server. Detta kan ta en stund, så låt telefonen vara under tiden.

Efter en stund dyker en bricka upp som frågar om du vill försöka ställa in kontot utan SSL. Klicka på "Ja".

Telefonen fortsätter då att verifiera ditt konto på Blueranges server. Ibland kan föregående bricka dyka upp ytterligare en eller två gånger. Klicka på "Ja"  varje gång.

Efter ett tag kommer en annan bricka upp som säger att skicka.bluerange.se inte svarar- Tryck "OK".

Välj sedan "Spara" uppe till höger.

Välj "Spara".

Listan över dina e-postkonton visas. Klicka in på det konto som precis lades till. Välj sedan "SMTP skicka.bluerange.se".

Klicka in på den primära servern, i det här fallet "skicka.bluerange.se".

Serverporten för SMTP-anslutningen ska ändras från 25 till 26 enligt bilderna nedan.

Välj sedan "Klar" uppe till höger och telefonen varierar inställningarna.

Nu ska allt vara klart och e-post kommer att hämtas till din iPhone.

• 0
    Avatar
    Bluerange

Outlook 2010

Här presenterar vi en enkel guide till e-postprogrammet Outlook 2010.

När Microsoft Outlook startas första gången kommer denna ruta upp. Tryck Nästa.

Välj Ja och tryck Nästa

Välj ”Konfigurera serverinställningar eller ytterligare servertyper manuellt” och tryck Nästa.

Välj ”Internet-e-post” och tryck Nästa.

I rutan ”Ditt namn” ska man ange sitt namn och efternamn. I rutan ”E-postadress” anger man sin E-postadress. I rutan ”Kontotyp” ska det vara POP3. I rutan ”Server för inkommande e-post” ska man ange mail.bluerange.se. I rutan ”Server för utgående –epost (SMTP)” så ska man ange skicka.bluerange.se. I rutan ”Användarnamn” ska man ange sitt användarnamn. I rutan ”Lösenord” ska man ange lösenordet för användarnamnet. Tryck sedan på Fler inställningar.

Tryck på fliken ”Avancerat”.

I rutan ”Utgående server (SMTP)” så ska man ange 26 istället för 25. Tryck sedan OK.

Kontrollera att ”Testa kontoinställningar genom att klicka på knappen Nästa” är vald. Tryck sedan Nästa för gå vidare.

Om det ser ut såhär så fungerar det. Tryck på Stäng.

Nu har du konfigurerat ett POP3 konto från Bluerange i Outlook

• 0
    Avatar
    Bluerange

Rekommendationer e-post

Dessa enkla grundregler bör naturligtvis följas i alla former av e-postkommunikation, men framförallt förutsätter vi att kunderna i Bluerange Webbhotell följer dem vid nyttjande av våra e-posttjänster.

Använd rätt e-postserver

Det första är att använda rätt e-postserver beroende på avsikten med e-brevskickningen. För dig som vanlig e-postanvändare är det antagligen bara "skicka.bluerange.se" som gäller. Denna server skall ställas in som din e-postserver för skickning av e-brev (kallas SMTP-server). För dig som är lite mer avancerad finns det flera alternativ:

• skicka.bluerange.se skall användas för att skicka e-brev med ditt vanliga e-postprogram.
    • storskicka.bluerange.se skall användas för större massutskick (hundratals eller fler e-brev).
    • webbskicka.bluerange.se skall användas för att skicka e-brev från webbplatsen (från asp-script, eller andra automatiserade funktioner).

Så över till några enkla råd som underlättar för mottagaren av de e-brev du skriver.

Sätt identifierande ämnen på breven

Ämnesraden i e-brev är viktig, ofta viktigare än nybörjaren kanske inser. När inkorgen börjar bli ordentlig full och man får många nya e-brev så är det viktigt att varje e-brev har ett ämne angivet som verkligen beskriver brevets innehåll eller syfte.

Eftersom många e-postprogram varnar för tomma ämnesrader kommer det sällan e-brev utan ett ämne, men det händer faktiskt då och då att ämnen som "Hej" och liknande dyker upp. Vid korrespondens med oss i webbhotellfrågor är det för övrigt alltid en god idé att ha med ert domännamn i ämnet, t.ex. "Upplägg av databas under bluerange.se".

Avslöja inte alla mottagare vid större utskick

Om du gör ett större utskick, kanske till en grupp av dina kunder eller kontakter, kan det vara känsligt för en mottagare om alla andra kan se vilka adresser som ingår i utskickat. Detta blir fallet om du t.ex. använder gruppfunktionen i Microsoft Outlook eller Microsoft Outlook Express och anger gruppens namn i rutan "Till".

Det är då bättre att ange en generell adress i rutan "Till", och ange gruppens namn i rutan "Hemlig kopia". Effekten blir att alla i gruppen får brevet, men den enda adress mottagarna kan se är den generella du angav i "Till"-rutan. Vad är då det för generell adress? Ett enkelt förslag är att ange din egen adress. Det fungerar bra. Ett annat förslag är att ha en speciell adress typ "kunder@mittdomannamn.se" upplagd. I varje fall så gäller som alltid att adressen måste existera (du skall helst inte hitta på en adress som inte finns).

Skicka aldrig spam = opåkallade (blinda) massutskick!

Spam är en amerikansk beteckning på det som vi kallar "opåkallade (blinda) massutskick". Vi definierar dessa ord enligt följande:

• "Opåkallade" innebär att mottagarna inte direkt eller indirekt har begärt det. Att indirekt begära ett e-brev kan i praktiken t.ex. innebära att man är kund sedan tidigare och därmed antas vara intresserad information från dig som leverantör.
    • "Blinda" innebär att du som skickar brevet inte har en aning om vem brevet går till, vilket t.ex. är fallet om du automatiskt hämtar (köper) e-postlistor med adresser.
    • "Massutskick" innebär att brevet skickas i ett större antal kopior utan att någon (du) manuellt har skrivit varje enskild brev. Det kan alltså vara ok att skicka e-brev som är opåkallade eller "blinda" om du skriver varje brevtext manuellt.

Observera alltså att detta är våra synpunkter i ämnet "spam" och att de nödvändigtvis inte överensstämmer med alla andras uppfattning om "spam".

"Spam" enligt definitionen ovan får inte skickas via någon av våra mail servrar (inte heller via storskicka.bluerange.se).

Artikeln är stängd för kommentarer.
Powered by Zendesk